Acces Cont

Stire : Mircea Ivanescu - Un poet al rafinamentelor

 Carti Online Stiri / Mircea Ivanescu - Un poet al rafinamentelor

Poetul literelor mici si al titlurilor neutre este unul dintre cei mai apreciati din literatura romana de astazi, considerat, alaturi de Leonid Dimov, unul dintre deschizatorii de drum ai literaturii postmoderne, adica ai acelei literaturi care a adus un suflu nou incepand cu anii 70, deopotriva in proza si in poezie.

Ion Bogdan Lefter, unul dintre cei mai cunoscuti comentatori ai fenomenului postmodern, il vede pe Mircea Ivanescu ca pe autorul unui "demers radical, declansator al unui atac frontal asupra modernismului ca atitudine si stil".

Personajul Mopete, "un sine anglo-saxon scaldat in ironie si humor" (Ion Negoitescu) sau iarna ("ninsoarea aceasta nu se va termina niciodata") sunt un fel de simboluri deja consacrate ale unui univers poetic dintre cele mai rafinate. Nimic fanat in poezia lui Mircea Ivanescu astazi, in 2006, doar prilejuri de delectare adevarata, pentru degustatorii de literatura de cea mai buna calitate. Cand, printre textele elaborate, sofisticate, intertextuale, care lasa placerea descoperirii unor trimiteri livresti neasteptate, se iveste cate un poem simplu, aparent neutru in limbaj, intr-o singura voce, dar care ascunde tensiuni tulburatoare (poveste scurta, de pilda), festinul este deplin.

Nu intamplator, scriitorul Mircea Ivanescu este traducatorul unor opere esentiale de limba engleza, de la Joyce la poezia americana, facand din traducere nu doar o arta in sine, ci si un subtil manifest pentru un alt canon de literatura universala decat cel cu care ne obisnuise traditia culturala romaneasca pana in anii 60 ai secolului trecut.

CV S-a nascut la 26 martie 1931 in Bucuresti Facultatea de Filologie (Sectia franceza) a Universitatii din Bucuresti (1954) Debutul editorial: volumul de poezii intitulat "versuri" la Editura pentru Literatura, 1968 Alte volume de poezii: "poeme" (1970), "alte versuri" (1972), "alte poeme" (1973), "poem" (1973), "amintiri" (in colaborare cu Florin Puca si Leonid Dimov (1973), "alte poesii" (1976), "poesii noua" (1982), "would-be poems" (poeme scrise in engleza, 1992) Din prodigioasa activitate de traducator: "Ulise" de James Joyce, considerat o capodopera a traducerilor in romaneste, povestiri si corespondenta de Franz Kafka, poezie americana, "Omul fara insusiri" de Robert Musil, principalele carti ale lui William Faulkner si F. Scott Fitzgerald Premiul pentru Poezie in 1982, Premiul "Opera Omnia" in 1993, Premiul pentru traducere (pentru "Omul fara insusiri", 1995), toate acordate de USR


Vacanta (1970) dimineata, ea se scula foarte devreme,

sa vada cum rasare soarele. eu dormeam - si prin somn

o auzeam ridicandu-se din pat, fumand, sau citind,

si intorcea atat de repede paginile, incat eram sigur

ca dormeam intre fiecare din ele.

la inceput, imi cerea sa merg cu ea. pe urma a renuntat.

se ducea singura, undeva in padure - cu vreo carte,

sau doar asa, singura, cu ochii inchisi, stand

in soarele timpuriu. eu dormeam. ma duceam mai tarziu

sa o caut. Cateodata imi suradea vazandu-ma.

alteori ramanea serioasa.

Sursa : Jurnalul National

Toate Stirile

Trimite Trimite unui prieten
prima pagina | cum cumpar | cum primesc | oferte speciale | despre noi | noutati | contact | afiliere | termeni si conditiiCosul este gol!

Pentru a adauga produse in cos apasati pe butonul "Adauga in cos" de langa prezentarea fiecarui produs.


Nume de utilizator
Parola

Înscrie-te pentru a primi stiri si oferte speciale de la noi.
Numele tau
Adresa de e-mail