Acces Cont

Stire : Carti care au schimbat lumea

 Carti Online Stiri / Carti care au schimbat lumea

In Marea Britanie a vazut lumina tiparului o lucrare intitulata "Cele 12 carti care au schimbat lumea", sub semnatura lui Melvyn Bragg, scriitor si moderator al mai multor emisiuni de cultura din Regatul Unit, in care acesta propune o lista cu carti ce au exercitat, in opinia sa, o influenta covarsitoare asupra destinului umanitatii, informeaza The Times. In aceasta lucrare, Bragg atrage atentia ca tipariturile sunt inzestrate cu o putere nebanuita ce poate influenta in bine sau rau constiinta umana. "La prima vedere, pare improbabil ca o carte obisnuita sa se poata transforma in catalizatorul marilor schimbari in lume. Insa acelora dintre noi carora ne place sa citim, nu li se pare acest lucru de domeniul neverosimilului. Cartile formeaza perceptia omului despre lume, reprezinta un izvor nesecat de acumulare informationala, ajuta la imbogatirea ideilor, rafineaza gustul si dezvolta simtul umorului", scrie autorul volumului mentionat. In opinia sa, cartile sunt niste calauze ale convingerilor, capabile sa transforme si sa modeleze nu doar o personalitate separata, ci intreaga omenire. De regula, aceasta capacitate o au cartile religioase si ele ocupa un loc de cinste pe lista celor 12 carti care au influentat lumea, intocmita de Bragg. Din capul locului, autorul a dorit sa includa in clasamentul sau lucrari din diferite domenii, de la cele cu caracter distractiv pana la opere despre arta inalta, de la cele stiintifice, la cele privind tehnologiile industriale.
Intre altele, in topul celor 12 carti capitale pentru omenire a fost inclusa si "Magna Carta", avand in vedere rolul jucat de aceasta in crearea Constitutiei britanice. Cu toate ca fusese elaborat in 1215 de cancelaria regala, sub forma de decret, documentul a devenit un ghid extrem de util pentru Legile Fundamentale din SUA si India.
Principia Mathematica
In opinia autorului, era de neconceput ca el sa nu includa in topul respectiv unele lucrari, precum "Principia Mathematica" (1687) de Newton, "Originea speciilor" (1859) de Darwin, "Bogatia popoarelor" (1776) de Adam Smith, "Cercetari experimentale despre electricitate" (1855) de Michael Faraday, "King James Bible" (1611) de William Tyndales. N-a ramas in afara clasamentului nici campania lui William Willberfors pentru abolirea sclaviei, nici ideile egalitatii dintre barbati si femei, prin doua carti de referinte pe aceasta tema: "In apararea femeilor" (1792) de Mary Wollstonecraft si "Iubirea conjugala" (1918) de Marie Stopes.
Si artele frumoase si-au gasit locul in acest clasament Lucrarea "First Folio" a lui Shakespeare, publicata postum, nu si-a pierdut actualitatea nici in zilele noastre La fel, prima carte de reguli ale asociatiilor de fotbal (Book of Rules of Association Football - 1863) si Patentul masinii de filat - Patent Specification for Arkwright's Spinning Machine (1769). Inventarea acesteia a facut revolutia in domeniul industriei usoare. "Ceea ce au in comun cartile pe care le-am inclus in top este faptul ca ele au schimbat lumea in care noi astazi traim. Newton ne-a dus pe Luna, Faraday ne-a dat electricitate, Darwin ne-a coborat de pe piedestalul de zei, care au existat de la inceputul civilizatiei. Mary Wollstonecraft a inceput lupta pentru emanciparea femeilor, iar Marie Stopes, pentru dreptul ca ele sa-si poata tine sub control viata lor sexuala. After Wilberforce a declansat discutia despre egalitatea raselor, iar ,,Magna Carta" scrisa de Melvyn Bragg este cheia luptei impotriva tiraniei". (D.M.)

1 Principia Mathematica (1687) - Isaac Newton
2 Iubire conjugala (1918) - Marie Stopes
3 Magna Carta (1215)
4 Book of Rules of Association Football (1863)
5 Originea speciilor (1859) - Charles Darwin
6 Tratat de abolire a sclavie (1789) - William Wilberforce
7 In apararea femeilor (1792) - Mary Wollstonecraft
8 Cercetari experimentale de electricitate (trei volume 1839, 1844, 1855) - Michael Faraday
9 Patentul de inventie a masinii de filat Arkwright (1769) - Richard Arkwright 10 The King James Bible (1611) - William Tyndale
11 Bogatia popoarelor (1776) - Adam Smith
12 The First Folio (1623) - William Shakespeare

Sursa: Ziua

Toate Stirile

Trimite Trimite unui prieten
prima pagina | cum cumpar | cum primesc | oferte speciale | despre noi | noutati | contact | afiliere | termeni si conditii



Cosul este gol!

Pentru a adauga produse in cos apasati pe butonul "Adauga in cos" de langa prezentarea fiecarui produs.


Nume de utilizator
Parola

Înscrie-te pentru a primi stiri si oferte speciale de la noi.
Numele tau
Adresa de e-mail