Acces Cont

Procesul de la Nurnberg , Joe.J.Heydecker, Johannes Leeb

 Carti Online Carti / Procesul de la Nurnberg

Categorii: Istorie
Editura: Lider
Autor: Joe.J.Heydecker, Johannes Leeb
An aparitie: 2006
Nr. Pagini: 600
Cumpara buc.


PRET


Descriere

Procesul de la Nürnberg a reprezentat un aspru rechizitoriu împotriva celui de-al doilea razboi mondial. Cine erau acuzatii ? Conducatorii fostului Reich hitlerist
Adolf Hitler, s-a sustras de la judecata sinucigându-se. Alti trei fosti demnitari nazisti - Himmler, Göbbels si Robert Ley - au procedat la fel.
Toti ceilalti conducatori nazisti, cu exceptia lui Martin Bormann care a disparut, au comparut pe banca acuzarii.

Göring, Ribbentrop, Rudolf Hess si ceilalti lideri nazisti sunt adusi in fata dumneavoastra si depun marturie despre cum a fost posibila crearea Reichului, cine l-a ajutat pe Hitler sa ajunga la putere, cum a fost decisa campania impotriva Europei si cine este raspunzator pentru exterminarea evreilor.

Joe.J.Heydecker a fost unul din ziaristii acreditati la proces iar principala sursa documentara o constutuie interogatoriile si declaratiile acuzatilor, fara comentarii de prisos.

Aceasta este prima editie in limba romana necenzurata care contine cele doua capitole despre Stalin, legat de masacrul de la Katyn si pactul Ribbentrop Molotov.

Fragmente din articolul ""60 de ani de la Procesul de la Nurnberg"" publicat in revista Der Spiegel



Niciodata in istorie nu a mai avut loc un asemenea eveniment. Niciodata pana la Nurnberg, tiranii si conducatorii militari nu au avut deasupra capului lor legea si nu au stiut ca acest lucru ii poate costa viata. In acelasi timp, nici o natiune invingatoare si nici o alta alianta nu au avut indrazneala sa faca ceea ce au facut aliatii cu conducatorii germanilor. Nici o varsare de sange. Nici un tratat de pace, ci un proces. Principalul acuzator, americanul Robert Jackson si-a propus la Nurnberg „sa ordoneze lumea conform principiilor dreptului”.

In acele zile, sala de judecata dintr-un oras distrus in proportie de 91% era centrul lumii. La 1 octombrie 1946, Tribunalul Militar si-a pronuntat sentintele condamnand „razboiul de agresiune”, „crimele de razboi” si „crimele impotriva umanitatii” comise de conducatorii nazisti. Doisprezece dintre conducatorii regimului nazist au fost condamnati la moarte prin spanzurare. Sapte au fost condamnati la sentinte ce prevedeau privarea de libertate in inchisoarea Spandau si trei au fost gasiti nevinovati.

In procesul de la Nurnberg au fost implicati 23 de acuzati, 270 de martori si studiate peste 2630 de documente. Intrucat acuzatii negau orice vina, Robert Jackson a decis ca drept probe incriminatorii sa nu fie folosite declaratiile acuzatilor si cele ale victimelor, ci documentele emise in timpul regimului. La amiaza zilei de 16 octombrie 1946, sentintele Tribunalului Militar International de la Nurnberg fusesera executate.

Odata cu Nurnberg, istoria razboiului si pacii a luat o noua turnura. Totusi, timp de o jumatate de secol putini au crezut in acest lucru. Guvernele germane sustineau ca Nurnberg reprezenta „dreptul invingatorilor” asupra invinsilor si nu considerau ca verdictele vor avea urmari legale, pe viitor.

Judecatorul american Jackson afirma in 1946 la Nurnberg: „Sa nu uitam niciodata, ca masura cu care-i judecam pe acuzati, va fi valabila si pentru noi in fata istoriei.”

La Nurnberg a fost ingropata acea ordine a lumii, construita pe principiile Pacii Westfalice din 1648. Conform acelor principii, statele suverane aveau dreptul primar sa faca cu cetatenii lor ce vor. Statele aveau dreptul sa poarte razboaie impotriva altor state, oricand se simteau suficient de puternice. La Nurnberg razboaiele au fost declarate crime, iar conducatorii condamnati pentru „crime impotriva umanitatii”.

Cum se impaca totusi pacea cu dreptul? Autorul sustine ca, conducatorii nazisti erau constienti de faptul ca principiile dreptului international in acea perioada erau de partea lor, si considerau ca problema Holocaustului era una ce tinea de afacerile interne ale regimului nazist.

Cu cateva zile inainte de capitularea neconditionata a Germaniei naziste, la 8 mai 1945, nimeni de la Casa Alba, fara a mai pomeni de puterile aliate, nu avea o imagine clara despre ceea ce se va intampla cu cei invinsi. In culoarele puterii de la Casa Alba existau cateva pareri. Spre exemplu, Henry Morgenthau, Ministrul de Finante al lui Roosevelt ar fi vrut ca la sfarsitul razboiului aprox. 20 de milioane de germani sa fie deportati undeva, ca sa nu mai poata provoca daune.

Ministrul de Razboi, Henry Stimson era ceva mai moderat, chiar daca era si el revoltat de „razboiul total” purtat de Hitler. Acesta era pentru un proces moderat in fata unui tribunal militar, unde acuzatii ar fi fost condamnati pentru crime de razboi.

Constructorul dreptului de la Nurnberg a fost avocatul Murray Bernays, care considera ca atrocitatile comise de nazisti trebuie pedepsite, pentru ca altfel ar exista prea multi nemultumiti.

Judecatorul american Robert Jackson numit responsabil de organizarea procesului de la Nurnberg l-a cooptat pe Bernays in echipa sa dupa venirea la putere a lui Harry Truman, care era in favoarea unui proces istoric. Procesul de la Nurnberg a avut loc in zona americana de ocupatie.

Dupa cum remarca autorul, celelalte puteri invingatoare nu erau de acord cu condamnarea conducatorilor nazisti pentru organizarea Holocaustului, acest lucru fiind prea radical pentru sistemul de drept international din acea perioada. Abia 50 de ani mai tarziu, odata cu procesul impotriva lui Milosevic, comunitatea internationala a acceptat sa pedepseasca teroarea unui guvern impotriva propriului sau popor si crimele impotriva umanitatii"

Cuprins

MAREA VANATOARE
- Trebuie sa fie impuscat Adolf Hitler ?
- Ministrul de interne Wilhelm Frick este „pescuit”
- Hermann Goring, maresalul Reichului scapa de la moarte si ajunge prizonier la Aliati
- Amiralul Karl Doenitz preia gurvernul
- Capitulare fara conditii
- Sfarsitul maretiei. Cum au fost luati prizonieri Keitel, Jodl si Albert Speer.
- Vicecancelarul Franz von Papen se simte prea batran. Guvernatorul Poloniei Hans Franck vrea sa se sinucida
- In mana aliatilor: protectorul Reichului, ministrul economiei, seful Sigurantei, comisarul Reichului, dictatorul muncii si fabricantul de armament.
- Sfarsitul Reichsfrufrerului SS Himmler
- Arestat in pat, ministrul de externe Ribbentrop. Pe o insula de pe raul Moscova asteapta amiralul Raeder.
- Mister si senzatie. Rudolf Hess zboara in Scotia
DRUMUL SPRE NURNBERG
- Undeva in Europa. Intrebari, intrebari, intrebari
- Pana in cele mai indepartate unghere ale pamantului
- Toastul lui Stalin. Winston Churchill protesteaza
- In celulele Nurnbergului
- Au scapat de judecata Robert Ley, Gustav Krupp si Martin Bormann
PUTERE SI AMAGIRE
- Incepe procesul
- Hitler la putere
- Cine seamana sange
- Viena, 25 iulie 1934
- Hitler isi dezvaluie planurile
- Cine nu ni se alatura trebuie sa dispara
- Anschlussul. Anexarea Austriei
- Pace in timpurile noastre
- Noaptea de cristal
- Proba generala in Spania
RAZBOIUL
- Stalin si canibalii
- Ultimele sperante
- Ora 4.45
- Progenitura iadului
- Seelowe, inceputul sfarsitului
- Operatiunea Barbarossa
IN SPATELE FRONTULUI
- Programul Satanei
- Managerul lui Hitler
- Onoarea militara
- Omul in masa de la Katin
- Tehnica depopularii
- Exterminarea evreilor
- Sfarsitul ghetoului din Varsovia
ULTIMUL CAPITOL
- Concluzii si sentinte
- Cum s-a ajuns la sentinte
- Moarte prin spanzurare
- La Spandau si dupa aceea
- Daca Hitler ar fi castigat razboiul

Recenzii


Pana acum nu au fost introduse recenzii pentru aceasta carte.

Fii primul care adauga o recenzie.
Nume dumneavoastra
Titlul recenziei
Textul Recenziei
Trimite Trimite unui prieten
prima pagina | cum cumpar | cum primesc | oferte speciale | despre noi | noutati | contact | afiliere | termeni si conditii



Cosul este gol!

Pentru a adauga produse in cos apasati pe butonul "Adauga in cos" de langa prezentarea fiecarui produs.


Nume de utilizator
Parola

Înscrie-te pentru a primi stiri si oferte speciale de la noi.
Numele tau
Adresa de e-mail